top of page

Hur designar man ett rum?

Uppdaterat: 31 maj 2023

Det finns många sätt att designa ett rum, men det viktigaste är att skapa en atmosfär som du känner dig bekväm i.


Det kan vara svårt att veta var man ska börja, så här är några tips för att hjälpa dig att designa ditt rum på ett stilfullt och praktiskt sätt.


Först och främst bör du tänka på vad rummet ska användas till. Är det ett sovrum, ett vardagsrum eller ett arbetsrum? Varje rum har sin egen funktion, och det är viktigt att ta hänsyn till det när man planerar inredningen.


Nästa steg är att välja en färgpalett. Välj några få färger som du tycker om och känner dig bekväm i, och använd dem som en röd tråd genom hela rummet. Tänk på hur färgerna kommer att påverka rummets atmosfär, och välj något som passar din personliga stil.


Fördela sedan rummets yta på ett praktiskt sätt. Tänk på vilka möbler och föremål som behövs i rummet, och välj en plats för varje sak. Försök att skapa ett fint flöde i rummet, och se till att det finns tillräckligt med utrymme för att man ska kunna röra sig fritt. Fundera även på hur man rör sig naturligt i huset för att få till ett bra flöde som är naturligt, det sker oftast inte av en slump.


När det kommer till möblerna bör man välja något som passar rummets stil och funktion. Tänk på hur möblerna kommer att se ut ihop, och välj något som är bekvämt och funktionellt. Det är också viktigt att välja möbler som passar din personliga stil, så att du känner dig bekväm i rummet.


Det är också viktigt att tänka på belysningen i rummet. Välj en mix av allmän belysning och spotlights för att skapa en skön och inbjudande atmosfär. Tänk också på hur belysningen påverkar rummets färger och textiler, och välj något som passar din personliga stil.


Tapet eller färg? Det är en spännande fråga som ger olika resultat. Med tapet kan du få in härliga mönster och djup som inte går att måla upp på samma sätt. Målade väggar skapar plattare ytor men med rätt färg även värme och mjukhet i rummet. Ett tips är att provmåla och testa att tapetsera en mindre yta för att få känsla vad som blir bäst. Läs vår Vad är det för trender kring tapeter i barnrum? kring trender kring tapeter i barnrum för att få inspiration.


Till sist bör man tänka på detaljerna i rummet. Tänk på hur man kan förändra rummets atmosfär med hjälp av textiler, dekorationer och accessoarer. Trä skapar levande ytor och kan förbättra inomhusluft. Störa fluffiga kuddar i naturmaterial, antingen bomull eller från exempelvis fårskinn, skapar mysiga platser och något som ögat dras till. Se till att alla ytor som är till för att sitta på bjuder in till mjuk- och skön sittning.


Vi har även tidigare skrivit ett roligt blogginlägg kring olika tips, läs här om Inredningstips för barnrum till dig som förälder.

Stort lycka till önskar vi på Sagoro, där du hittar bäst posters för barn online. Snabbt, smidigt och enkelt och tänk på att posters online är bättre för miljön då vi trycker och skickar postern först när du behöver den.

23 visningar

Kommentare


Bästsäljare just nu