top of page

Inspirerande författare och sagor

Uppdaterat: 7 juni 2023


Det är bra att då och då drömma sig bort till fantastiska världar där allt kan hända. Barnboksförfattare har därför ett viktigt jobb att skapa historier som sätter avtryck och ingjuter mod.
Inspirerande posters som visar sol, regnbåge, måne och berg framför en soffa.
Kollektionen berg och dalar på Sagoro

En av världens bästa barnboksförfattare kommer från Sverige. Vår egen Astrid Anna Emilia Lindgren, född Ericsson 14 november 1907 i Vimmerby landsförsamling i Småland som lämnade oss den 28 januari 2002 i Stockholm.

Hur ska jag kunna veta det, när jag aldrig har försökt?

Ett av det absolut mest klassiska citaten från Astrid Lindgrens karaktär Pippi Långstrump som får våra barn att våga testa våra gränser utanför det vi redan känner till och kan.

Magi utanför våra gränser

Astrid skapade inte bara magi i Sveriges avlånga land utan är känd över hela världen för sina barnböcker. Det började med Pippi Långstrump (1945) för att sedan följas av Barnen i Bullerbyn (1947), Karlsson på taket (1955), Madicken (1960), Emil i Lönneberga (1963), Saltkråkan (1964) och Bröderna Lejonhjärta (1973) samt Ronja Rövardotter (1981). Hennes böcker har, enligt beräkningar från 2019, sålt i mer än 165 miljoner exemplar och de har översatts till 107 språk. Astrid tilldelades ett stort antal nationella och internationella priser för sina böcker, bland annat Svenska Akademiens stora guldmedalj. Hon utsågs även till hedersdoktor vid Linköpings universitet, universitetet i Leicester och universitetet i Warszawa. Flera priser har även instiftats i hennes namn, där det främsta är Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftat 2002 av Sveriges regering. Prissumman är på fem miljoner kronor, vilket gör det till världens största litteraturpris efter Nobelpriset i litteratur.

Vi vill också skapa magi. Vi vill få alla barn att drömma sig bort och bli hjältar i sin egen värld. Vi vet att våra posters på väggarna är det första hen ser på morgonen och ditt sista hen ser innan sömnen slår till, vi kan trigga barns fantasi och drömma oss bort. På Sagoro har vi rätt posters från nyfödd till målbrott.


43 visningar

Comments


Bästsäljare just nu

bottom of page