top of page

Hur designar och planerar du för barn som delar rum

Uppdaterat: 31 maj 2023

Har du fler än ett barn och barnen ska dela rum? Då har vi flera förslag på hur du lyckas få till ett rum som båda trivs i och kan kännas som två rum utan en vägg i mitten.


Att dela rum när man är liten är inte så dumt alls. Man lär sig dela på leksaker och utrymme, respektera varandras behov av att göra sitt eget och sova i samma rum som andra. Det kan i bästa fall även innebära att du får ha din egen säng ifred då det kan kännas tryggt för det ena barnet som normalt sover dåligt att höra ett annat barn sova i samma rum. Man skapar också många fina lek- och bustillfällen som normalt sätt inte uppkommit.


Vi tycker det finns två olika sätt att lösa säng-utmaningen. Antingen ovan- och under varandra, så kallad våningssäng, eller i två olika ändar av rummet.


Våningssängen har många fördelar. Då behövs bara en typ av stomme och vid nattning ligger barnen med huvudet, förhoppningsvis, åt samma håll i samma del av rummet. Det blir därmed lättare att läsa, natta och trösta. Nackdelen är givetvis att om en sover dåligt så kan det påverka den andra. Upp- och nedklättring till sängen kan även vara ett störigt moment för den som ligger där nere. Men det barnet kan samtidigt ge igen genom att sparka uppåt. Det är helt enkelt bäddat för stök och bus i värsta fall.


Annars är ett alternativ att ha sängarna i olika delar av rummet. Det skapar avskildhet och möjlighet att inte busa med varandra lika mycket. Men kanske på bekostnad av krångligare läggning och mindre känsla av trygghet. Samt att rummet måste vara större då två sängar tar större plats än en våningssäng.

Oavsett kan det vara kul att dela av rummet med färger, antingen att man tar en vägg var eller delar rummet mitt över, med olika färger och former. Ena delen kanske är pastellfärgad och andra delen är mörkare med djurmotiv. Till detta går det då att kombinera med posters till barnrum i olika motiv och känsla. Pastellfärgade sidan skulle då kunna ha barnposter Såpbubbla med vattenvärlden och Elefanten i såpbubblan. Den andra sidan, den med mörkare färger och djuren, streckdjur i form av Flamingo och en Hare. Då blir det som två rum med olika känsla utan att för den delen dela av rummet fysiskt med en vägg.


Det är enkelt att byta ut posters till barnrum då investeringen är relativt liten men effekten är hög. Tröttnar du på streckdjuren och vill ha mer färg så köper du exempelvis Tomat på lina och Rädisa i cirkuskanonen. Den förändringen skapar en helt ny känsla utan att måla eller tapetsera om.

Har du fler barn än två? Då kanske det är svårare att dela rum för alla tre eller fyra barn. Två är nog lagom då våningssängar med tre sovplatser är mindre vanligt på att hitta hos vanliga butiker så som Ikea eller Jysk.

Och en extra bonus är att du får ett rum över till annat, kanske ett roligt pyssel- eller hobbyrum.

14 visningar

コメント


Bästsäljare just nu

bottom of page