top of page

Gör det roligt att äta grönsaker!

Uppdaterat: 31 maj 2023

Grönsaker - att vara eller inte vara i ett barns matvanor. Det är inte så enkelt att få in grönsaker som en naturlig del av måltiden, i alla fall inte för oss.


Om bebisar får en chans stoppar de gärna allt i munnen, även grönsaker. Men att få större barn att äta sin dagliga blomkål och broccoli kan vara en större utmaning. Ett tips: ställ fram grönsakerna på bordet ett tag före maten, när barnen är lite sugna, så äter de ofta mer.


Livsmedelsverket skriver så här:

Många barn äter frukt och grönsaker med glädje, bara de får chansen. Ändå är det många barn som äter för lite frukt och grönt. Servera grönsaker till både lunch och middag och frukt varje dag. Variera gärna färg och form, det kan väcka barnets nyfikenhet och matglädje. Det finns många frysta grönsaker. De innehåller lika mycket näring som färska och går snabbt att laga till. Om du lagar dem i mikron behålls näringen bättre än om du kokar i kastrull. På förpackningen står det hur du gör. Bönor och linser innehåller ämnen som kan ge magknip, men som försvinner om bönorna kokas. Läs på förpackningen hur du gör. Även färska bönor behöver kokas. Det finns också bönor och linser i burk eller tetra som är färdigkokta och kan serveras direkt.


Några fler exempel:

  • Ge barnet gröna ärter, majskorn eller broccolibuketter medan du lagar maten. Det är snabbt gjort och kan motverka en del av hungergnället.

  • Ha grönsaker i maten, till exempel rivna morötter, vitkål, en burk krossade tomater, majs eller bönor i köttfärssåsen eller grytan.

  • Små barn tycker ofta det är roligt med "båtar" av äpplen och päron eller bitar av banan. Det är också lättare att äta för ett litet barn.

Barndietisten Sara Ask avslöjar sina bästa knep som kan hjälpa barn och föräldrar på traven i ett inlägg på Motherhood. Hon skriver att man inte ska pressa barnen, själva föregå med gott exempel och äta grönsaker och inte glömma bort att de har många år på sig och att man som förälder inte behöver oroa sig.

Hennes sju tips är:

1. Utnyttja hungern

Att barnet har aptit inför en måltid är viktigt och Sara Ask tipsar om att utnyttja hungern genom att ställa fram grönsakerna på bordet innan middagen. Då kanske hungern övervinner rädslan och barnet vågar smaka på grönsakerna.

2. Skär upp i roliga former

Skär grönsakerna i olika enkla, former, exempelvis i form av slantar, stavar eller små träd. Med en barnvänlig kniv, tid och tålamod kan barnet vara med och skära upp dem inför middagen och kanske provsmaka redan under tillagningen.

3. Ge flera separata alternativ

Studier har visat att barn generellt sett föredrar separerad mat. Om barn får en blandad sallad med flera ingredienser kommer de fokusera på vad de inte gillar och vill plocka bort, i stället för att smaka på salladen. Därför kan det vara enklare för barn att provsmaka om alla grönsaker får varsin skål på bordet och de själva får plocka och välja. Servera flera olika grönsaker i små skålar, gärna både råa och tillagade, och låt barnet plocka själv.

4. Var en förebild för barnet

Ät middag tillsammans med ditt barn och visa att grönsaker inte är farliga utan goda, nyttiga och en självklar del av måltiden på tallriken.

5. Använd en smakbrygga

Gillar barnet curry, tacokrydda eller aioli? Låt barnet doppa grönsaker i en redan bekant smak eller gör om bekanta maträtter med nya inslag.

– Det fungerar som en smakbrygga. Om man gillar ketchup eller aioli kan det kännas okej att prova en ny grönsak om man får doppa i det, säger Sara Ask.

6. Döp om grönsakerna

Kalla grönsakerna för något roligt, exempelvis djungelträd (broccoli), superpiller (bönor) eller guldpengar (morotsslantar).

7. Ha tålamod

Det tar olika lång tid för alla barn och tålamod är viktigt. Jämför inte med andra barn utan ta det i er takt och låt barnet prova många gånger och bekanta sig med livsmedel genom att titta, lukta och känna på det.


Läs hela hennes tips här: https://www.motherhood.se/bebis-och-smabarn/barndietisten-tips-for-att-fa-barn-att-ata-gronsaker/2601343


Vi vill dra vårt strå till stacken och har därför skapat en magisk kollektion av posters till barnrummet. Den är lite annorlunda men väldigt rolig och tar fasta på Sara Asks tips två och sex.


Kollektionen består av ett antal starka individer som tillsammans blir en komplett grönsaks-cirkus som uppträder över hela världen.

Gänget består av:

  • Sparris som cirkusdirektör. Hen presenterar stolt sina övriga kompisar i gänget.

  • Tomaten som går på lina och kämpar med att hålla balansen. Hen vill inte bli ketchup kanske?

  • Tyngdlyftande broccoli som är superstark och lyfter våghalsigt tyngden över sitt huvud. Smala ben men riktigt starka armar.

  • Våghalsig rädisa som skjuter ut sig från en kanon för att landa på ett odlingsfält en bit bort.

  • Eldhoppande blomkål som orädd kastar sig igenom den brinnande ringen.

  • Jonglerande morot som visar prov på hur man genom träning och god kost kan göra fler saker samtidigt.

Tillsammans gör de sig väldigt bra och är roliga att titta på.


Hela kollektionen finns i fem olika storlekar, till bra pris och högsta kvalité. Perfekt som dop-present, födelsedagar eller bara när det är dags att uppdatera väggarna. Snabb leverans lovar vi dessutom så att doppresenten är klar i tid. Och vilka föräldrar blir inte glada av nyttiga presenter?


Vi har också alltid gratis frakt när du beställer för mer än 299:-.46 visningar

Comentarios


Bästsäljare just nu