top of page

Färger - jobba medvetet när du inreder

Uppdaterat: 7 juni 2023

Trender kommer och trender går - men posterns på väggarna består. Det är enklare att byta poster och annan inredning än måla om rummet varje gång.


Vetenskapen om hur färger påverkar oss är åtminstone 200 år gammal. Så länge sedan var det i alla fall som författaren och naturforskaren Johann Wolfgang von Goethe publicerade sina banbrytande verk om färgpsykologi. Dagens psykologer och forskare är inte helt överens om exakt vad färgerna gör med oss, men få ifrågasätter att de har en viktig inverkan på våra känslor och beteenden.


Vi kan ofta ana att till exempel färgerna på väggarna i ett rum eller på inredning gör något med oss, även om vi har svårt att sätta fingret exakt på vad det är. Forskarna påpekar också att vissa associationer som vi får av färger är kulturellt inlärda, medan andra faktiskt är biologiska och bara finns där, oavsett om vi vill det eller inte.


Allt detta betyder att färgpsykologin är värd att ta på största allvar. Den påverkar oss faktiskt varje dag –

hur vi mår, hur vi är mot andra och oss själva, och hur fokuserade vi klarar av att vara på en uppgift.

Det finns fyra primära färger som styr oss mest och som fungerar som emotionella kompasser – grönt, gult, rött och blått. Färger delas även ofta in i varma (rött, orange och gult) och kalla färger (lila, blått och grönt). De har alla olika egenskaper som väcker olika känslor hos oss och de bidrar till att skapa olika typer av atmosfärer i rum och miljöer. När det gäller inredning är det intressant att en kall färg ger en känsla av att förstora utrymmen och en varm färg förminskar. En varm färg skapar en även välkomnande känsla och en kall färg ger känslan av ett svalare rum.


Vill du ha en neutralare poster? Kolla in vår line-art-kollektion. Stilfull, klassisk och passar in i alla rum.5 visningar

Comments


Bästsäljare just nu

bottom of page