top of page

Dop- eller namngivningspresent - vi har tipsen

Uppdaterat: 31 maj 2023

Dags för dop? Svårt att hitta present som är unik? Vi har sammanställt massor av bra förslag.


Detta står det på Wikipedia: Dopgåva, även kallad faddergåva, är en gåva som det är kutym att ge ett barn då det döps. Traditionellt var det barnets faddrar, dopvittnena, som skulle ge en Faddergåva. Långt tillbaka i tiden bestod Faddergåvan av ett penningoffer som gudmodern hade hand om, men denna sed har mer och mer frångåtts. Numera får barnet presenter från alla dopgäster.

Normalt ges en dopsked där man graverat in barnets namn och dop- eller födelsedatum. Förr användes en helt vanlig sked, men på 1930-talet började det tillverkas speciella dopskedar. Skeden är ofta försedd med något slags symbolmotiv.

Att samla silverbestick åt sitt fadderbarn och varje år utöka gåvan understryker det långvariga och fasta i relationen. Andra populära dopgåvor är föremål som har funnits inom släkten, t.ex. mormors dopsked som ingraverats med det nya barnets namn.


Dagens dopgåva kan vara allt möjligt från skedar och muggar till väl utsmyckade fotoalbum och smycken. Generellt görs dessa dopgåvor i silver, troligen baserat på gammal skrock att silver håller oknytt borta och ger rikedom till barnet, men även andra material förekommer.

Trenderna kring dopgåvan har även förändrats så att barnet även ges andra mer praktiska presenter, såsom leksaker, klädesplagg och sänglinne.

Skedar, ramar och muggar är ganska dåliga presenter tror jag vi alla kan vara överens om. Oftast blir det bara liggande i en kartong och skänks bort.

Expressen skrev en artikel med 31 tips, som går att läsa i sin helhet här https://www.expressen.se/mama/barn-baby/bebis/doppresenter/, där ett tips är en personlig namntavla. Det har vi tagit fasta på och skapat något ännu bättre; födelsedagsposter!


Födelseposters är populärt och vi har just nu fyra olika varianter. Du väljer själv vilket motiv som är finast och skickar sedan in korrekta uppgifter till oss. Snabbt och smidigt dyker en personlig poster upp hos dig och presenten är redo.


Fruktleverans är ett annat bra alternativ. Äventyr och frukt ger en väldigt spännande kombination som gillas av alla.


Vill du verkligen skämma bort barnet, du kanske är nära släkt eller gudförälder så är egen poster rätt väg att gå. Med våra illustratörer skapar vi en unik poster med barnet som avbild.


Snabb leverans, bästa kvalité och perfekt som present till dop, födelsedagar eller andra gånger du vill skämma bort något barn. Vem vill inte ha en doppresent som innehåller något som kan sitta på väggarna i många år. Nu kan du även köpa till ramar när du beställer, så du slipper besöka fler butiker.57 visningar

Comments


Bästsäljare just nu

bottom of page